Zonnepanelen, waarschijnlijk is het je niet ontgaan dat dit een grote trend in Nederland is. Steeds vaker schaffen mensen zonnepanelen aan en dat is niet voor niets het geval. Met behulp van zonnepanelen is het mogelijk om op duurzame en zeer efficiënte wijze energie op te wekken. De meeste mensen hebben zonnepanelen op hun dak of op plekken in hun tuin waar veel zon schijnt. Echter kan het ook zo zijn dat je een woning hebt met veel schaduw. Vraag jij je af wat het effect van schaduw op zonnepanelen is en wil je weten of dit de moeite waard is? Dan is het aan te raden om onderstaande informatie goed door te nemen. We vertellen je hier alles over het effect van schaduw op zonnepanelen.
Schaduw is absoluut een obstakel voor zonnepanelen
We kunnen het gerust een feit noemen dat schaduw een significant effect kan hebben op de energieopwekking van zonnepanelen. Zonnepanelen bestaan namelijk uit verschillende zonnepanelen en deze werken samen om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Valt een deel van een zonnepaneel uit door schaduw? Dan kan dit ervoor zorgen dat de energieopbrengst wordt verlaagd. Dit kan al het geval zijn door bijvoorbeeld een boom, schoorsteen of ander gebouw. Staat slechts een van de zonnepanelen in de schaduw? Dan kan dit voor een domino-effect zorgen.
De zonnepanelen zijn onderling namelijk met elkaar verbonden en wanneer een van deze panelen minder energie produceert, dan kan dit de productie van de hele reeks zonnepanelen beïnvloeden. Schaduw is dus absoluut een obstakel voor zonnepanelen dat ervoor zorgt dat er minder energie geproduceerd wordt.
Hoe beïnvloedt schaduw de prestaties?
Vermindering van de productie
Zonnepanelen functioneren het beste wanneer ze volledig worden blootgesteld aan zonlicht. Is er sprake van schaduw? Dan kan dit leiden tot verminderde stroomproductie. Het proces wordt hierdoor verstoord en dit resulteert in minder stroom. Hoe meer schaduw er op de panelen valt, hoe minder stroom er wordt opgewekt.
Hotspots en cel degradatie
Staat een deel van een zonnepaneel in de schaduw? Dan kan dit leiden tot hotspots. Is er sprake van een hotspot? Dan hebben we het over de gebieden waar de zonnecellen oververhit raken. Deze raken oververhit door een gebrek aan stroomproductie en dat kan weer leiden tot cel degradatie. Ook kan dit zorgen voor beschadigingen aan de panelen op de lange termijn. De levensduur van zonnepanelen wordt aanzienlijk verkort door deze hotspots. Je kunt er dan ook beter voor zorgen dat deze er niet zijn.
Wat zijn de veiligheidsrisico’s
Wist jij dat het effect van schaduw op zonnepanelen ook zorgt voor de nodige veiligheidsrisico’s? Staat een deel van een zonnepaneel bijvoorbeeld in de schaduw? Dan kan dit ervoor zorgen dat de spanning ongelijkmatig wordt verdeeld over de andere cellen. Dit kan weer resulteren in een verhoogde kans op brand of elektrische schokken. Juist daarom is het van groot belang dat er een goede dakscan gedaan wordt en er geschikte beveiligingsmaatregelen getroffen worden. Op deze manier voorkom je dat er vervelende situaties ontstaan en dat is zeker niet onbelangrijk. Je moet er toch niet aan denken dat je huis in brand vliegt?
Hoe minimaliseer je het effect van schaduw?
Worden de zonnepanelen bij jou geïnstalleerd en wil je ervoor zorgen dat het effect van schaduw op de zonnepanelen geminimaliseerd wordt? Dan is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de locatie en oriëntatie. Zorg ervoor dat de panelen geplaatst worden op een locatie waar ze gedurende de dag het meeste zonlicht ontvangen zonder hinder van obstakels die voor schaduw zorgen. Wanneer de panelen op de juiste manier geplaatst worden, dan kan dit het rendement aanzienlijk verhogen.
Een andere manier om het effect van schaduw op de zonnepanelen te verminderen is door het gebruik van optimizers en micro-omvormers. Deze optimizers zorgen ervoor dat ieder paneel afzonderlijk kan werken. Staat een paneel in de schaduw? Dan heeft dit niet meteen invloed op de rest van de panelen en wek je meer stroom op.
Conclusie
We kunnen wel stellen dat schaduw een negatief effect heeft op het rendement van je zonnepanelen. Belangrijk is dan ook om een specialist een dakscan uit te laten voeren, zodat de panelen zo goed mogelijk op het dak worden geplaatst. Zo voorkom je ook dat er hotspots en andere veiligheidsrisico’s ontstaan. Het inschakelen van een expert met goede klantervaringen kost misschien wel wat meer geld, maar deze investering haal je er absoluut uit. De specialist zal ervoor zorgen dat je panelen zoveel mogelijk rendement gaan behalen en dit zie je iedere maand weer terug op de energierekening en dat is precies wat je wilt toch?